Dnešný „čaj o 5“ v Kluboch zdravia prebiehal okolo krásne prestretého a ešte chutnejšieho stola plného zdravých dobrôt. Podávala sa krémová zeleninová polievka od Helenky v zložení: paprika, zemiaky, paradajka, cesnak, petržlen – všetko rozmixované na jemno. Kto chcel, mohol si do nej pridať kukuričné lupienky alebo surovú rozmixovanú tekvicu, či pokrájaný zeler. Túto voňavú polievku sme ozdobili čerstvou petržlenovou vňaťou, jemne poliali repkovým olejom a sójovou omáčkou.
Pre milovníkov sladkostí bola pripravená karobová pomazánka alebo ak chcete „nutella“. Táto bola pripravená z vopred namočených datlí, avokáda, pomletých vlašských orechov a slnečnicových semiačok, trošky citrónovej šťavy, medu a trošky trstinového cukru – a samozrejme karobu.
Nechýbalo ovocie – dnes aj netradičné „kaki“. Tak sme si o ňom niečo múdre prečítali a dobre sme spravili. Je to ovocie vhodné pre anemikov kvôli obsahu železa, ktoré je v tomto ovocí veľmi dobre stráviteľné. Je veľmi vhodné pri akýchkoľvek tráviacich ťažkostiach (nadmerná plynatosť, zápaly čriev…) – vtedy je dobré zjesť až 6ks tohto chutného ovocia za deň. Taktiež napomáha pri trávení tukov. A v tomto období je aj jeho cena veľmi priaznivá – takže pri najbližšom nákupe určite zvoľte toto ovocie napr. miesto nejakej umelo vyrobenej potraviny. Vaše telo sa vám poďakuje!